Strona głównaZdrowieBakalie - czyli o świecie fit przekąsek

Bakalie – czyli o świecie fit przekąsek

Jak skomponować wartościowy jadłospis dla siebie i swoich najbliższych? Szukając szybkiego zastrzyku siły, warto sięgnąć po bakalie. Pestki dyni, słonecznik, orzechy czy migdały to pełne walorów odżywczych specjały. Zawierają kluczowe dla zachowania zdrowia witaminy i składniki mineralne. Nie stanowią też obciążenia dla układu trawiennego, a sycą na długo. W niniejszym artykule przedstawiamy jakimi właściwościami charakteryzują się bakalie oraz przedstawiamy prosty przepis na energetyczną przekąskę.

Bakalie – codzienna porcja witamin i minerałów

Bakalie to bardzo zdrowa alternatywa dla dostępnych w sklepach batonów, ciast i ciasteczek pełnych niewiadomego pochodzenia składników. Wzmacniają organizm podczas pracy i nauki. Są niezastąpione przed i po wysiłku fizycznym. Sprawdzą się również na wakacjach. Czy to wędrówka po górskim szlaku, czy wycieczka rowerowa, zawsze dodają siły i optymizmu.

Smacznych oraz wykazujących liczne właściwości prozdrowotne bakalii jest wiele. Pestki dyni dostarczają sporej dawki cynku, żelaza, wapnia i siarki. A dzięki obecności kwasów omega-3, fityny i lecytyny wpływają pozytywnie na czynności układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Równie cenny jest słonecznik i jego pestki. Oprócz witamin A, E oraz z grupy B, posiada kwas linolowy i foliowy, potas i magnez. Pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie i chroni serce.

Z kolei migdały i różnego rodzaju orzechy, szczególnie włoskie i brazylijskie, to bogactwo białka, dlatego mogą być podstawą diety wegetarian. Zawierają mnóstwo nienasyconych tłuszczów, przeciwutleniaczy i błonnika. Są źródłem wielu witamin i minerałów. Wpływają korzystnie na pracę mózgu, stan skóry oraz układ krążenia.

Kulki mocy – prosty przepis na energetyczną przekąskę

Kulki mocy to naturalne słodycze, które nie tylko są zdrowe i wyśmienicie smakują. Efektownie się też prezentują, a raz skosztowane z pewnością ozdobią stół niejednego przyjęcia.

Do ich wykonania można użyć dowolnych bakalii. Doskonale smakują pestki dyni, słonecznik, orzechy, migdały połączone z daktylami bez pestek i sezamem. Wszystkie składniki warto wcześniej namoczyć w wodzie. Pozwala to łatwiej je blendować. Ponadto, dzięki temu są lepiej przyswajalne. Można też dodać prawdziwe dietetyczne hity, takie jak nasiona chia czy suszone jagody goji. Kulki dobrze się formuje po wcześniejszym opłukaniu dłoni zimną wodą. Następnie obtacza się je w posypce z wiórków kokosowych, kakao lub sezamu. Wspaniale smakują schłodzone. A w lodówce można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne