Okres jesieni i zimy sprzyja zachorowaniom na infekcje wirusowe – grypę lub przeziębienie. Czy można ich uniknąć? Oczywiście tak. Przez cały rok, a w sezonie infekcyjnym zwłaszcza należy przestrzegać kilku zasad, które zmniejszą ryzyko choroby. 

Higiena to podstawa!

Przede wszystkim należy pamiętać o prawidłowych nawykach higienicznych. Myj ręce – przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety, po powrocie do domu i zawsze wtedy kiedy znajdują się na nich zabrudzenia. Mycie rąk zmniejsza ryzyko przeniesienia wirusów z przestrzeni miejskiej – z poręczy w autobusach, rąk innych osób czy przedmiotów codziennego użytku współdzielonych z innymi (np. w pracy).

Ręce należy myć w przypadku infekcji, po każdej sytuacji związanej z oczyszczaniem nosa czy dotykaniem oczy, nosa, twarzy. Dzięki temu ryzyko zarażenia innych osób zmniejsza się.

Szczepienie przeciwko grypie

Szczepionkę należy przyjmować co roku, ponieważ wirus grypy charakteryzuje się dużą zmiennością. Szczepić można również dzieci powyżej 3 roku życia. Szczepionka jest bezpiecznym i skutecznym sposobem na zapobieganie grypie, jednak nie gwarantuje, że dana osoba nie zachoruje na przeziębienie, ponieważ przeziębienie jest wywoływane innymi rodzajami wirusów. Szczepionkę zaleca się wszystkim dzieciom i dorosłym, u których nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, a zwłaszcza:

  • kobietom w ciąży;
  • osobom pracującym w dużych skupieniach ludzkich;
  • dzieciom szkolnym i przedszkolnym;
  • seniorom;
  • osobom przewlekle chorym.

Zdrowe nawyki

Dbaj o dietę. Odpowiednio zbilansowana wzmacnia organizm i pomaga mu w efektywny sposób walczyć z infekcją. Dieta powinna obfitować w warzywa oraz owoce, białko roślinne lub zwierzęce i węglowodany złożone znajdujące się w makaronach, pełnoziarnistym chlebie, kaszach czy ryżu. Pij wodę, odwodniony organizm gorzej radzi sobie z infekcjami. Zaleca się codziennie wypijać około 1,5 do 2 litrów płynów – wody i lekkich herbat oraz naparów ziołowych.